B E L L T A L L 36
estiu de 2000

(pàgina web antiga)

 • Una nova plaça
 • Antic fossar: 9 anys de treball
 • Record d’aniversari
 • La nostra biblioteca
 • Convocatòria
 •   
  Una nova plaça
   
  plaça de l'Antic Fossar
  Aquest estiu s'ha culminat, amb la col·locació per part de l'Ajuntament dels bancs, barana, fanals i papereres, un dels projectes més anhelats per l'Associació i que més dificultats  presentava la seva realització: la recuperació de l'Antic Fossar de Belltall al carrer de Baix, en el mateix emplaçament original, com a plaça urbana i espai memorial i lúdic.
     
  Antic Fossar: 9 anys de treball

  El proper 9 de setembre, a la tarda, hi haurà la inauguració de la Plaça de l’Antic Fossar. Celebrarem l’obtenció per Belltall, d’un nou  espai urbà d’uns 400 m2 com a plaça pública que alhora tindrà una part de memorial de tots els homes dones i infants que fins a començament del segle XX, hi foren sepultats. Recordem el llarg camí que hem recorregut:

  1990

  Constituïda, el 13 octubre, l'Associació de Veïns i Amics de Belltall (AAVV). En el BELLTALL núm 1, del març 91, s’assenyala la Recuperació de l’Antic Fossar com un del projectes de l’entitat.

  1992

  L'AAVV portà a terme amb l’aportació de quotes dels seus socis i amb un ajut de la Diputació de Tarragona el que s’anomenà primera fase d’actuació a l’AF (Antic Fossar).

  El 7 de març, es presenta al Departament de Cultura de Tarragona el Projecte de Recuperació de l’AF fet per la mateixa Associació.

  BELLTALL, núm 5, juliol  92, es dediquen tres pàgines a explicar la raó del projecte i es mostra el dibuix de la col.locació de les esteles, segons una proposta feta pel soci Magí Bonet (e.p.d.)

  1993

  BELLTALL, núm 8, estiu 93. Inclou el projecte de l'AF que, desinteressadament, els arquitectes Xavier  Gelabert i Gemma Goday, fan a petició de l’AAVV. 

  El 20 de juny, els arquitectes presenten a Belltall el projecte amb la seva maqueta a la Junta Directiva i als dos regidors de Belltall.

  El 9 setembre, una comissió de l’Associació, amb l’alcalde, Ramon Aloy i els arquitectes, va presentar al Departament d’Urbanisme de la Generalitat a Tarragona, l’avantprojecte "Plaça de l’Antic Fossar".

  1997

  BELLTALL, núm 25. Es presenta la via de mecenatge i esponsorització —avantatges fiscals per a persones i empreses que facin donacions econòmiques—  com una possibilitat de tirar endavant projectes que estan aturats, com el Fossar. 

  L’Administració fins ara, i ja fa 4 anys, que no ha donat resposta al projecte presentat.
  L’Ajuntament s’adreça a FECSA perquè retiri la torre que es troba al mig de l’espai. 

  1998

  BELLTALL, núm 27, primavera 98. En reunió informativa  de l’Ajuntament al Casal de Belltall,  explica que FECSA demana més de 2 milions per avenir-se a canviar la torre d’emplaçament.

  1999

  Octubre. FECSA canvia la torre de lloc.

  2000

  L’Ajuntament aconsegueix que el projecte de l’Antic Fossar sigui inclòs en el Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat de l’any 1999. Les obres han de finalitzar l’abril del 2.000. Es compleixen els terminis. La plaça ja és realitat.

    
  Record d'aniversari

  reproducció d'una estela del Fossar
  ceràmica commemorativa del Fossar
   
  L’AAVV ha fet 10 anys. Per commemorar-ho i com a record, la Junta Directiva ha encomanat una peça de ceràmica que obsequiarà als seus associats el proper 9 de setembre. Es tracta de la reproducció d’una de les esteles de l’Antic Fossar de Belltall. En la seva base, s’hi ha fet inscriure 'Antic Fossar, A.V, i A. de Belltall, Xé. Aniversari, Estiu 2000'.

  Celebrem-ho trobant-nos  el dia 9. No hi falteu.

   
  La nostra biblioteca

  Des de la nostra biblioteca tornem a agrair a tots els belltallencs i belltallenques que esteu fent possible que enguany ja siguin tres estius que estem oferint aquest servei. També volem agrair a les diferents institucions que han seguit col·laborant perquè puguem tenir un corpus de més d'un miler de llibres catalogats.

  Com a novetat  dir que disposem d'un ordinador —que ens ha regalat una família de Belltall—  que ens ha de facilitar força la tasca de la biblioteca.

  Us recordem que la biblioteca romandrà oberta durant el mes d'agost, els dimarts i dijous de 18 a 20 hores i els diumenges a partir de les 11 hores del matí.

    
  Convocatòria

  Per a la reunió ordinària que l'Assemblea General de sòcies i socis d'aquesta entitat celebrarà el diumenge, dia 13 d'agost, a les 11,30 del migdia, al domicili social (Casal Municipal de Belltall) amb el següent ordre del dia:

          1. Memòria general d'activitats.
          2. Estat de comptes de 1999 i pressupost per al 2000.
          3. Informació de la presidència. (10è aniversari de l’ Associació)
          4. Renovació de càrrecs de la Junta Directiva (*)
          5. Torn obert de paraules.

  Belltall, 14 de juliol  de 2000
  El president, Joaquim Torres Martí

  (*) Es demana la presentació de candidatures, des d'ara fins al 12 d'agost (en sobre tancat, adreçat al Secretari de l'Associació). Els càrrecs a cobrir són: President,  Secretari, i Vocals 1r i 3r. Així mateix ratificar la cobertura feta per la Junta Directiva del passat 3 d'octubre pel que fa a la vacant del Vocal 4t.

   

   
  BELLTALL

  Belltall.net