B E L L T A L L  45
tardor de 2002

(pàgina web antiga)
 • Ifurai, artista japonès a Belltall
 • Assemblea General de l'Associació


 • Jaume Julià amb l'artista
  Hiroshi Kitamura 


  Ifurai, artista japonès a Belltall

  A finals de juny, l'escultor-ceramista Ifurai va arribar a Barcelona des del Japó per a passar tres mesos. Va visitar les obres de Gaudí, Miró i Picasso, el Museu Nacional de Catalunya (MNAC). A més ha visitat Montserrat. 

  Els mesos de juliol i agost es va instal·lar a Belltall per a realitzar les seves creacions, inspirant-se en tot allò que ha rebut de l'art i la vida de Catalunya. L'efecte produït en aquest curt període, i especialment l'impacte de la muntanya de Montserrat, s'ha materialitzat, a través de tornejar amb les mans, la imaginació i els somnis, per a donar formar a las seva obra plàstica.


  A Belltall, ha compartit experiències amb el ceramista Jaume Julià, que com sabeu té a Belltall fixat el seu lloc de residència i taller de treball, que cedí amicalment al seu col.lega japonès.

  El 7 de setmbre passat, al Pati del cal Llorenç, taller de treball i residència, durant dos mesos, Ifurai presentà les seves creacions.


  DELIRI A BELLTALL
  IFURAI I EL SEU ENTORN

  (Reproduïm el programa que es va repartir a Belltall, arran l'exposició que comptà amb la participació d’altres artistes, amics d'Ifurai)

  IFURAI,  ceràmica realitzada a Belltall
  Jaume Julià, ceràmica
  Thomas P.Proffe, fotografia i vídeo
  Hiroshi Kitamura,  Pintura i vídeo
  Montse Baques, pintura i animació

  Presentem l'obra de l'artista japonès IFURAI ha realitzat durant els dos mesos de la seva estança en aquest poble de la Conca de Barberà (artista que treballa a partir de les tècniques de la ceràmica de corda del període Jomon- edat de pedra del Japó (10000- 300 a.c) reinterpretant-la per a les seves creacions. Això ha estat possible gràcies a l'artista ceramista Jaume Julià (actualment exposa permanentment les seves creacions a Cambrils Port, Plaça Mossèn Batalla núm. 4), que ha estat qui l' ha ofert el seu taller de Belltall per a poder desenvolupar la seva feina.

  També volem agrair a tots els habitants de la comarca que han facilitat i amenitzat la convivència i l'intercanvi cultural del dia a dia d'aquest foraster amb els vilatans de Belltall, i especialment als ceramistes que l' han ofert tot el seu suport, així com als habitants del poble que han estat d'un gran ajut per a la seva vida quotidiana.

  Mostrem l'obra dels qui han fet possible que aquest artista hagi anat a parar a aquest entorn particular, per així  mostrar de manera global el sentit artístic del qual s'envolta i oferint-li un marc de recolzament i col·laboració.

  Exposem l'obra en un entorn anònim, un entorn inspirador, independentment dels cercles habituals en els quals es solen mostrar (galeries i museus de ciutat).

  Art i agricultura, art i vida quotidiana, art i diàleg. Treball, en definitiva, que l'home modela en el torn de la seva vida. Volem tirar la nostra llavor aquí  a Belltall, com deixen anar la seva els ocells migratoris.


  Ifurai és un artista que treballa amb la tècnica Jömon. Ara farà uns 50 anys va ressorgir aquest art al Japó. Ifurai és qui ha donat un gran impuls perquè aquest art no es perdi, sent gairebé l'únic artista que el practica. L'art Jömon és l'estil ceràmic de l'edat de pedra del Japó. S'inicià fa uns 10000 anys i s¡ acabà ara fa uns 2000 anys. Es composa fonamentalment de recipients de fang per a ús domèstic, figuretes de terra (bàsicament deïtats de la naturalesa per a rituals animistes) , escultures i estàtues (símbols del poder de la natura), etc.

  Ifurai sentí que hi havia alguna cosa en comú entre l'art Jömon i l'art d'en Gaudí. Com en una revelació va tenir aquest pressentiment, i és d'aquesta manera que va decidir arribar-se a aquest país, comprovant en persona la certesa d'aquest presagi. Com poden relacionar-se dos estils artístics tan distants geogràficament? Com es creuen i no xoquen? Com es fusiona l'art i la cultura entre orient i occident? Es sentí profundament interessat en esbrinar-ho, una provocació irresistible el va fer desplaçar fins aquí.

  Aquesta tècnica ceràmica Jömon, de característiques formals molt concretes, es completa amb una cocció directa, és a dir, a partir d'una foguera a l'aire ll'ure. Atuells i figures es couen a la foguera durant sis o vuit hores. Antigament tot es coïa a partir d'aquest mètode, pots, plats i cassoles, així com figures i estàtues per a les cerimònies rituals.

  Tot allò que es troba a la natura, és a dir, muntanyes, rius, mars, vegetació, porcs senglars, óssos, serps, ocells, etc., es representava en formes de deïtats de la terra. Així doncs, per a Ifurai, Montserrat s'ha convertit en la deesa d'aquest país. 

  Ell està utilitzant fang del peu d'aquesta muntanya, provocant-li en conseqüència una satisfacció sublim.
   

  Kame Editors
  Marta López i Raurell  Ifurai al casal amb un grup
  de veïns el dia que es va
  acomiadar de Belltall


  Comiat d'Ifurai

  Com a mostra d'amistat i agraïment, Ifurai es va voler acomiadar el darrer cap de setmana de setembre de la gent i del poble de Belltall que tan bé com afirmava, l'havia acollit. 

  Va voler fer un acte públic al Casal on obsequià a l'Associació amb unes peces de ceràmica que havia fet durant la seva estada. Va dir, almenys així ho va fer entendre perquè el seu coneixement del català és de moment força precari, que l' agradaria tornar en un futur proper de visita amb la seva família.

  Jesús Fabregat, en nom de l'Associació li feu lliurament d'una ceràmica que reprodueix una de les esteles funeràries de l'antic fossar de la població. L'expressà la nostra satisfacció pel temps que havia compartit  amb tots nosaltres a Belltall.
  Assemblea General de l'Associació

  Per primera vegada, se celebrà, als baixos del Casal, un cop enllestides les feines d’acondicionament de l'espai. Els assistents pogueren gaudir de l'enllumenat nou, i de les parets arrebossades i pintades. 

  L'assemblea s'inicià amb l'aprovació de l'ordre del dia de la sessió (al final de la qual el secretari-interventor municipal Joan Pons, presentarà la nova plana de la web interactiva de l'Ajuntament de Passanant i Belltall amb un torn participatiu de diàleg i suggeriments).

  Aprovada l'acta i el comptes del 2001

  Acte seguit el secretari, Josep Miró, dóna lectura a l'acta de l'assemblea ordinària del 2001 que és ratificada. El tresorer, Jesús Fabregat, explica els comptes de l'any 2001, els quals presenten 303.446 pts de saldo inicial; 608.789 pts d’ingressos i 511.282 pts de despeses. Aquests comptes i el pressupost ordinari per al 2002 que es comenta a continuació -amb un total de 9.870 Euros-, són aprovats per unanimitat.

  Informe anual

  En el tercer punt de l'ordre del dia, el President, Joaquim  Torres, en el seu informe anual, fa una àmplia exposició de l'estat de l'entitat, iniciant-la en l'activitat del 2001. Esmenta la positiva resolució donada, amb el suport del Consell Comarcal, al problema del servei d’autobusos (reconeixement  oficial a la parada de l'autobús diari d’Andorra i ampl'ació a Montblanc de la comunicació especial ja existent amb Tàrrega).

  Destaca la importància de les col·laboracions institucionals regulars i recorda l'èxit dels actes principals de l'any passat: les festes ordinàries, el Centenari de la Font del Portal i la clausurà del 10è aniversari de l'entitat, presidit per Josep Maria Riba, President del Consell Comarcal. 

  De l'actuació d’enguany, valora el positiu sistema de coordinació amb el municipi en activitats i el pla estratègic, el bon funcionament de la revista i la plana web pròpia, així com l'inici del programa a favor de les cabanes de volta de Belltall, en el marc de la ferma implicació en la salvaguarda del patrimoni. Assegura el compromís de decisió de la Junta de seguir treballant  per l'interès veïnal. En aquest sentit agraeix la participació activa dels equips de persones de l'entitat i l'impuls dels representants municipals.
   


  Realitats i compromisos per al 2002

  I respecte  a enguany, cita les excel·lents novetats dels compromisos de semàfor i rètol indicador del Coll de Belltall en l'ordre extern i les activitats pròpies, singularment la programació especial d’estiu, en l'ordre intern. 

  En inversions hi ha la adquisició de cadires per a la sala de baix, prestatgeries per a la biblioteca, equips de so per a la sala d'actes i restauració de material per al museu.

  L'Ajuntament té quatre reptes: clavegueram, voreres, electricitat i finalització d’obres al casal. Per al futur immediat, fa una crida a l'entrada de més socis i esmenta les futures restauracions i baranes a la pujada de cal Prim i al costat de ca l'Amàlia. També es preveu treballar en temes d'història oral i reportatges d'interès local. Finalment dóna les gràcies als companys de direcció i a tots els socis i sòcies per l'amplia col·laboració aportada.

   
  BELLTALL

  Belltall.net