B E L L T A L L  47
primavera de 2003

(pàgina web antiga)
 • Primera caminada a les cabanes de volta
 • Autoservei de bar


 • Creuant el magnífic
  bosc de cal Ros


  Primera caminada a les cabanes de volta

  El passat 4 de gener, catorze entusiastes de les cabanes de volta ens vam reunir a l'antic Fossar per emprendre aquesta 1ª Caminada amb el propòsit de visitar tan interessants construccions rurals. Tot i que de bon començament semblava que el temps no ens acompanyava, feia núvol i un vent gelat, després de caminar una estona el fred se'ns va passar i vam disfrutar plenament de la jornada. La caminada va tenir una durada d'unes 3 hores, des de les 10:15 h fins ben  passada la una del migdia.

  La ruta d'anada va ser diferent de la de tornada, de tal manera que vam passar per indrets ben variats. 
  Partint de la Font de Baix, a prop de la qual vam veure la 1ª cabana, la de cal Sico, vam remuntar dues suaus carenes fins a arribar a la fondalada de la Teulera. Allí vam poder gaudir de l'exhuberant bosc de cal Ros que vam travessar de punta a punta. A l'altre costat del barranc es trobaven les altres dues cabanes objecte dels nostres esforços : la de cal Torlander i la de cal Portaler.

  El grup davant de la de cal Sico
   
   
   

  ¿Podran les noves generacions
  conservar aquest patrimoni?

   

  davant de la de cal Torlander
   
   
   

  de tornada, fins i tot
  va lluir un sol esplèndid

  i davant de la de cal Portaler
   
   
   

  Piscolabis i cloenda
  S'ha de dir que la de cal Torlander va despertar la general admiració del grup pel seu magnífic estat de conservació, dimensions, compartiments, color...  Detalls com les menjadores per als animals, coms per abeurar-los, prestatges per deixar-hi estris..., semblava talment com si haguessin estat usats tot just el dia abans. El bon mestre d'obres que la va fer ens va deixar, a més, una dada que cal agrair-li, l'any en què es va construir : 1908.

  Vam observar també que tots els terrenys de la rodalia havien estat de conreu però, al restar abandonats, el bosc els havia envaït feia ja temps.

  Pel record que se'n té i pel tamany dels arbres que hi han crescut, es pot dir que va ser cap allà a finals dels anys 40 quan aquestes terres es van deixar de conrear.

  El camí de tornada es va fer tancant el bucle, tot remuntant les mateixes serralades però aquesta vegada fins a trobar el camí de Forés. 

  A l'arribar a Belltall ens esperava un excel·lent i esperat refrigeri que va servir per cloure
  animadament aquesta 1ª Caminada a les cabanes. Els participants ens vam engrescar a celebrar-ne una al menys un cop l'any i en data ja prefixada : entre Cap d'Any i Reis.

  Així doncs, aquí queda establert aquest compromís, al que convidem a tothom, per tal de gaudir d'un altra jornada amb aquesta doble vessant, esportiva i cultural.
   

  Josep Joan Berenguer

  (per a més informació vegeu les pàgines Cabanes de volta)  Autoservei de bar

  A la sala de ball s'ha  instal.lat una petita barra i nevera per tal que els veïns es puguin reunir a la nit i prendre un cafè o unes begudes. La gestió de les begudes es individual dels assistents. 
   

  Pep LLoses
   
  BELLTALL

  Belltall.net