B E L L T A L L  50
hivern de 2003

(pàgina web antiga)
 • Premi Dovella
 • Tardor plujosa
 • Temporada de bolets
 • Nou ordinador
 • Amics i veïns que ens han deixat


 • Premi Dovella

  El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha concedit a l'Associació el premi DOVELLA a les iniciatives de recuperació o conservació del patrimoni arquitectònic. El jurat ha valorat la tasca realitzada per la nostra entitat en pro de Belltall i del seu patrimoni arquitectònic i cultural.

  Aquest reconeixement  ha d'omplir a tots els que formen part de l'Associació de satisfacció perquè ens fa adonar que s'ha treballat en una línia  correcta i que qualsevol poble té molt a recuperar si sap adonar-se del patrimoni que li han llegat les generacions que els han precedit i que sovint només cal obrir els ulls per descobrir tot aquest patrimoni  històric que ens envolta.

  Avui, bona part de la gent del nostre poble coneix, estima i respecta tot un món proper que fins no fa massa temps ignorava que existís. Així, qualsevol se sent orgullós de la creu de Terme, quan una dècada enrera estava mig enrunada i caiguda. Uns antics rentadors que estaven colgats i la Font de Baix inaccessible, un antic Fossar medieval amb unes esteles de gran valor havia quedat cobert de runa i gairebé ningú sabia de la seva existència. Les precioses cabanes de volta que trobem escampades pels nostres termes, s'estan divulgant, i el que és més important, tothom valora el que s'ha fet i s'està fent. 

  Tot seguit, presentem la cronologia de la tasca de restauració, recuperació i conservació del patrimoni:
   


  - Restauració de la Creu de Terme i de la rehabilitació del seu entorn (1999). Projecte històric amb més de 5 anys de treball que inicià l'Associació de Veïns amb la l'Ajuntament de Passanant i Belltall, la Diputació de Tarragona i el mateix Consell Comarcal. L'esplèndida creu gòtica renaixentista restaurada és avui motiu d'admiració.

  - Recuperació de l'Antic Fossar de Belltall com a plaça pública (2000). Col·locació de les esteles originals i mural memorial amb els noms de 1447 infants homes i dones que segons consta en els llibres parroquials hi foren  sepultats, des del 1603 (primer apuntament escrit, per bé que sabem que el fossar ja consta en referències medievals) fins el 1908 que es traslladà fora del poble en l'emplaçament de l'actual cementiri. Un del projectes més anhelats per l'Associació que s'inicià el 1992.

  - Obres de rehabilitació lúdica de l'espai dels antics rentadors i de la Font de Baix. Restauració de la Font del Portal en el seu centenari (2001). El 8 desembre del 2001, se'n féu la inauguració, que comptà amb la presència del President del Consell Comarcal, Josep Maria Riba.

  - Projecte actual que es de catalogació i difusió i restauració de les cabanes de volta (2001-2003). Des de la nostra publicació, i aprofitant el magnífic treball d'estudi i localització de les cabanes de volta del nostre terme realitzades per part del soci Josep Joan Berenguer, s'han pogut difondre aquestes construccions tan singulars. El gener del 2002 hi hagué al Casal municipal una conferència amb projecció d'imatges de les cabanes de volta. Cada primer dissabte d’any nou, s'organitza una caminada popular pel terme per donar a conèixer diverses  cabanes.
  L'aigua baixant per La Sirolla
  el passat 30.11
  (foto: David de cal Lluc)


  Tardor plujosa: 374 l/m2 en dos mesos

  Des del mes de Setembre recollim les dades de precipitacions diàries a Belltall. Doncs bé, ha plogut molt durant aquests mesos. Exactament des de l'1 de Setembre al 6 de Desembre ha plogut un total de 374 l/m2. Les dades per mesos han estat:

  Setembre : 98 l/m2
  Octubre   : 184 l/m2
  Novembre : 61 l/m2
  Desembre (fins el dia 6) 31 l/m2

  Aquest pluges han fet que pels dos rius del poble, La Sirolla i la Teulera, torni a baixar aigua. 

  Unes suculentes
  mocoses negres
  (els bolets més abundants)


  Temporada excepcional de bolets

  Ni els boletaires més vells recorden una tardor de bolets tan generosa com la d'enguany.

  Les pluges i la climatologia hi han tingut un paper determinant. Tothom, tan experts com novells, ha tingut el goig de trobar-ne sense haver de  fer massa recerca pels boscos de la rodalia. 

  Se n'han vist de tota mena. Ara bé, els bolets que han estat més abundants per trobar-se'n amb molta facilitat han estat les preuades mocoses, també els negrets i els rovellons tot i que en menor quantitat. 

  Immillorable any, doncs, pels boletaires, i ja calia perquè portàvem les darreres temporades ben escasses de bolets al nostre terme.

  Compra d'un ordinador

  L'Associació de Veïns i Amics de Belltall, en col·laboració amb l'Agrupació d'Agricultors, han adquirit i instal·lat un ordinador amb impressora, copiadora i fax a la sala de les associacions. Aquest equip és per a ús de les associacions del Poble (veïns, agricultors, Parròquia, Ajuntament).
   

  Amics i veïns que ens han deixat

  A pocs dies d'acabar l'any 2003, volem recordar aquelles persones del nostre entorn que han mort enguany: 

  Pere Jal Villacampa. Feia poc temps que era a Belltall. Amb la seva esposa, Isabel Jiménez, de seguida van interessar-se pel poble i la seva gent. Socis de l'entitat, havien adquirit i reformat la casa que estava al xamfrà entre el carrer Major i la Plaça de les Capelles. Descansi en pau. 

  Josep Company. Pare dels socis Montserrat, Maria Teresa, Lluís i Josep Maria de ca l'Inglès, va morir el passat 14 d'octubre a Tarragona. Va néixer a Belltall l'any 1924, on hi va viure fins al Setembre de 1971. Va ser una persona oberta al progrés i la cultura, amb un talant conciliador i de servei a la comunitat. Durant la dècada dels anys 60 en va ser l'alcalde. Amb l'ajut de la majoria del poble, va construir la xarxa del clavegueram, la de l'aigua potable, un pis pel mestre, la celebració del centenari de l'església, l'actuació del grup '16 jutges', entre altres coses. Fins sempre, Josep.   
  BELLTALL

  Belltall.net