B E L L T A L L  52
estiu de 2004

(pàgina web antiga)
 • Parcs eòlics a la serra del Tallat
 • Activitats d'estiu
 • Convocatòria d'Assemblea


 • Oposició del Consell Comarcal a projectes de centrals eòliques al voltant de la serra del Tallat

  - Als 15 aerogeneradors (molins de vent) previstos a la serra de Belltall, se n’hi podrien afegir un centenar més en altres indrets de municipis propers.
  - El Consell de la Conca i l’Ajuntament de l’Espluga van presentat al.legacions, el mes de juny passat, contra el projecte tècnic i l’estudi d’impacte ambiental del parc de la serra de Vilobí. El projecte preveu la instal.lació a la carena de 33 aerogeneradors d’uns 80 metres d’alçada i 37 de diàmetre de les aspes.

  (Font: EL PATI, divendres, 11 de juny de 2004)  En el número 47 de Belltall, de l’estiu passat, informàvem del projecte d’instal.lació d’uns aerogeneradors dins del terme de Belltall en la zona del camí de Forès. Aquesta iniciativa, ens va informar l’Ajuntament, es troba en fase molt avançada i ja ha superat  diversos tràmits administratius. Ara bé, en els darrers mesos, s’han conegut altres projectes en altres municipis i indrets de la serra del Tallat. Aquesta concentració de parcs en una àrea reduïda ha desencadenat una forta oposició en  diversos col.lectius, ajuntaments i en el Consell Comarcal.

  Preocupa l’efecte contra el paisatge i la promoció turística de la comarca

  Un centenar de persones realitzen, el dissabte, 12 de juny, una marxa reivindicativa fins a la serra del Tallat  (Ò.P / N.A - Montblanc)

  Les comissions de govern del Consell Comarcal de la Conca i de l'Ajuntament de l'Espluga van aprovar dilluns la presentació d'al·legacions contra el parc eòlic de la serra de Vilobí, que l'empresa Energía Hidroeléctrica de Navarra projecta als termes veïns de Tarrés i Fulleda, a les Garrigues. Tot i que els dos ens ja s'havien pronunciat abans contra aquest projecte a la serra del Tallat, és el primer pas que fan en la pràctica per donar suport a l'Ajuntament i la plataforma de Senan en les seves reivindicacions. A banda, un centenar de persones va fer ahir una marxa reivindicativa contra aquest projecte fins a la serra del Tallat.

  Poc més d'un centenar de persones va participar ahir en la marxa reivindicativa organitzada per la Plataforma de Senan contra el projecte de central eòlica a la serra del Tallat. Aquesta és ja la tercera vegada que els veïns de Montblanquet, Senan i Vallbona surten al carrer per «mostrar el rebuig a la instal·lació de 33 aerogeneradors a la zona», segons una de les marxants, Núria Albà. Aquest rebuig té ara dos aliats importants. El Consell de la Conca i l'Ajuntament de l'Espluga han presentat al·legacions a darrera hora contra el projecte tècnic i l'estudi d'impacte ambiental del parc de la serra de Vilobí. El projecte preveu la instal·lació a la carena de 33 aerogeneradors d'uns 80 metres d'alçada i 37 de diàmetre de les aspes.

  La posició del Consell sorgeix a instàncies dels ajuntaments de Vimbodí, l'Espluga i Senan, i es justifica per dos grans motius. D'una banda, l'impacte negatiu que els diversos projectes previstos a la zona poden suposar sobre el paisatge de la comarca, que aniria «en detriment de la promoció turística i de la marca Ruta del Cister». D'altra banda, el Consell constata que l'evacuació de la central «serà cap a la subestació del TGV a l'Espluga». L'ens comarcal vol saber «per on estan previstes aquestes línies, i veure l'impacte que poden tenir a la Conca».

  Tot i que és el primer pas clar del Consell contra els parcs eòlics previstos dins o al límit de la comarca, el març del 2003 ja havia aprovat una moció de suport a l'Ajuntament de Senan en la seva lluita contra el projecte de Coma Bertran. Per la seva banda, l'alcalde espluguí, David Rovira, s'ha mostrat especialment contundent: «Els molins empastifaran tot el territori, així que som una part afectada i no se'ns ha tingut en compte.»  Activitats d’estiu de l’Associació

  A part d’altres activitats que es puguin tirar endavant i que esperem anunciar ben aviat, presentem dues propostes per als mes d’agost que, de ben segur, seran del vostre grat. Els socis, veïns i amics Xavier Berenguer i Joan Minguet ens n’ofereixen aquestes dues:

  Dijous, 19 d’agost, a les 8 h de la tarda, al Casal:
  SALVADOR DALÍ, L’HOME I L’ARTISTA
  A càrrec de Joan M. Minguet (Joan de Cal Porxo), professor del Departament d’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona
   
  Amb motiu de la commemoració de l’”Any Dalí”, tindrem l’oportunitat de conèixer més a fons alguns aspectes de l’obra de Salvador Dalí, un dels més grans pintors surrealistes de la història. També ens aproximarem a algunes anècdotes del personatge, per exemple, quan va interessar-se pel múltiple assassinat que va cometre’s a La Pobla de Farran l’any 1928.


  Dissabte, 28 d’agost, a les 7 h de la tarda, al Casal:
  PRESENTACIÓ DEL WEB DE BELLTALL
  A càrrec de Xavier Berenguer (Xavier de cal Gran), professor de comunicació audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra

  Fa quatre anys que existeix Belltall.net. Xavier Berenguer va crear i constantment ha anat actualitzant l’espai web de l’Associació de Veïns i Amics de Belltall. Sens dubte, en l’actualitat, el punt més important de comunicació i informació de l’entitat i de tot el que fa referència al nostre poble. Coneixerem els seus continguts, les possibilitats que pot oferir la seva consulta i projectes de futur.

  -------

  25 ANYS DE LA COMISSIÓ DE FESTES DE BELLTALL

  Enguany es celebren 25 anys de la Comissió de Festes de Belltall. Felicitem les membres d'aquesta organització per haver-nos fet gaudir durant tants anys de la Festa Major. També pel seu esforç, dedicació i entusiasme per tal que moltes generacions de belltallencs i belltallenques gaudeixin i segueixin gaudint d'una data de Festa i de reunió al Poble.   
  BELLTALL

  Belltall.net